Att meka själv

Det har blivit allt svårare för hemmamekarna att kunna göra något själva i och med att dagens bilar blivit för avancerade och för trånga. Elektronik är smidigt så länge det fungerar, men kan vara ett riktigt aber att reparera när det väl börjat krångla.

De senaste årtiondena har datorerna tagit en allt större plats under huven. Samtidigt ska så mycket ny teknik som möjligt packas in på minsta möjliga yta, skriver man i DN.

Och det blir värre ju mindre eller lyxigare bilen blir. Vill man kunna meka själv idag gäller det att köpa en begagnad bil, gärna större bil med mindre elektriska datorstyrda komponenter. Till glädje för alla som gillar att meka hemma har tillverkarna dock börjat tänka om.

– När kunden upptäcker att man måste ha armen ledad på 28 ställen för att byta glödlampa och därför får betala verkstaden för att göra bytet får man inga nöjda kunder, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund till DN (samma länk som ovan).

Ett annat tips om man vill kunna meka själv är att köpa en bil med flera motoralternativ och välja en av de mindre motorerna. Varför? Jo för då finns det plats att meka eftersom motorutrymmet är anpassat att kunna hysa en större motor. Och vill du kunna meka själv gäller det att använda reservdelar av bra kvalitet. Köp dina bildelar online på bytdel.se, det är både smidigt och enkelt. Tänk dock på att läsa på ordentligt innan du börjar meka och ta dig inte vatten över huvudet. Det finns en anledning till att bilmekaniker har både utbildning och specialverktyg.