En bil utan förare

I ett tidigare inlägg skrev vi om frakt och hur du kan gå tillväga när du inte kan frakta själv, i dagens inlägg skriver vi i stället om självstyrande lastbilar i Tyskland, och om hur detta skulle kunna bli verklighet.

bil bilar mini cooperDet är i DN som vi kan läsa om hur självkörande lastbilar kanske kommer bli en vanlig syn på tyska vägar och det redan i år. Hur det nu kan vara möjligt, det låter väldigt farligt och som i en framtidsfilm. Men nej det är faktiskt sant och det är den tyska lastbilstillverkaren Daimler AG som ju ingår i Mercedes-koncernen som är de som snart kommer skicka ut fordon utan förare i trafiken.

Hur detta slår mot lastbilschaufförerna är svårt att säga men visst finns det säkert en oro att mista jobb och inkomst hos många. I USA finns det tydligen redan självstyrande lastbilar, de manövreras av datorer i trafik och nu är det kanske en verklighet även i Europa, med Tyskland som första landet att börja skicka ut fordonen i trafik.

Tydligen sker 97 procent av olyckorna på grund av den mänskliga faktorn, något som man vill eliminera med datorer och robotar, för att skapa en tryggare trafikmiljö för alla. Sedan att massor av jobb försvinner är en annan sak, kanske skapas det också fler jobb när en ny serietillverkning drar igång. Sedan skapar datorer vid ratten en del frågor, juridiskt, vem tar ansvar om något går fel? Det måste redas ut innan vi kan ha datorer som kör i personbilar till exempel.

Men körglädjen då?

Men sedan kan man som bilälskare och en som tycker om att köra att det vore synd och skam att förlora den körglädje som faktiskt finns. Men det är för tidigt att säga hur framtiden kommer att se ut, som alltid blir det väl inte riktigt som man tänkt sig och särskilt så när man utmålar allt i svart och vitt. Självstyrande bilar och lastbilar stänger inte bara dörrar, de öppnar givetvis fönster också, och det är ju genom dessa öppnade fönster som vi får klättra ut genom och se världen och vår samtid från en annan vyn, en annan vinkel.