Minimera risker för olyckor

Vi kan läsa om dem nästan dagligen i kvälls- och dagspressen: de olyckor på vägarna som får oss att känna tacksamhet att det inte var vi eller någon vi kände. För, även om det ska vara nolltolerans så är vi långt ifrån. Och de flesta siffrorna på olyckor är siffror som vi enkelt kan göra något åt.

Enkla tips på att undvika olyckor

Innan ska vi bara tala om att du kan ladda ner en applikation om hur du skyddar dig i trafiken, trafikmeddelanden samt första hjälpen och även bilspel från www.vikingsverige.se. Det är en applikation som förhoppningsvis kan vara med och rädda liv när olyckan tyvärr träder fram. För, även om du tänker att du kör bra och du har koll på allt så kan du aldrig veta vad det är för människor som du möter ute på vägarna. Det är ett samspel som ibland av många olika anledningar inte fungerar. Några snabba tips är att aldrig utgå från att inget kommer att hända och att du är helt säker. Det får dig att tappa fokus. Sedan är det viktigt att du känner till alla trafikregler utan och innan och vet vad som förväntas av dig. Nu har det även kommit statistik på att kaffe är bra och minskar trafikolyckorna. Den är forskning från Australien där forskningen visar på att om lastbilschaufförer dricker kaffe så minskar risken för att hamna i en olycka med 63%.

”Forskarna hittade sambandet då de jämförde 530 lastbilschaufförer som nyligen varit med om en trafikolycka med 517 som inte hade det. I studien sa mer än en tredjedel att de drack någon dryck med koffein i för att hålla sig vaken. Men trafiksäkerhetsexperter betonar att koffein inte är någon ersättning för sömn. 70 procent av chaufförerna uppgav att de stannade längs vägen för en tupplur då de var trötta.” (läs mer)

Ja, kaffe, en god sömn och en sunt förnuft är bra ingredienser för att alla ska känna sig lite tryggare på vägarna. Tänk på det när du befinner dig bakom ratten.