När du inte kan frakta själv

Den här texten riktar sig främst till företagare, men även privatpersoner kan självklart läsa och ha nytta av den. Det här med frakt är ingen enkel sak. Oavsett om du är privatperson eller företag finns det saker som är svåra att frakta själv, av olika skäl. Viss frakt är helt enkelt för stor och otymplig att frakta i en personbil, eller med en personbil med släp eller ens om du skulle hyra en flyttbil, så länge du får köra den på ett vanligt B-körkort. Sen finns det viss frakt som måste ske regelbundet, exempelvis en gång i veckan, som ditt företag kanske inte är roade av att ta hand om. Det finns självfallet även en möjlighet att ditt företags huvudsakliga område inte alls har med frakt att göra, och att ni därmed inte alls vill hålla på med frakt över huvud taget.

Så hur löser man sina åtaganden som involverar att frakta olika varor? Först och främst kan vi kika på vad man kan frakta själv som innehavare av ett körkort med behörigheten B, alltså den behörighet man har om man endast har körkort för en vanlig personbil.

B-körkort

  • Med ett behörigheten B på ditt körkort får du köra en vanlig personbil med släpvagn som max får väga 750 kg. Undantaget är att släpvagnen får väga mer än 750 kg om bilens och släpvagnens sammanlagda vikt inte överstiger 3,5 ton.
  • Du får även köra en lätt lastbil med en totalvikt på högst 3,5 ton.

Listan ovan är kort. Med andra ord är det inga fantastiska mängder varor eller gods du kan frakta själv på ett B-körkort, även om du skulle ha tillgång till en tyngre lastbil, vilket det är ganska få som har. Och även om man skulle kunna frakta visst gods och varor själv finns det en del saker att tänka på när man framför tung trafik. Vissa vägar kan av olika anledningar vara osäkra att framföra tung trafik på. Läs exempelvis denna artikel i DN om hårdare regler för farligt gods. Även om du inte fraktar just farligt gods kan även frakt av vanligt gods i tillräckligt tunga bilar innebära att du inte får välja vissa vägar och liknande.

Våra förslag

Vi föreslår istället att du låter proffsen sköta frakten av ditt gods och dina varor. Det finns flera olika fraktbolag som alla specialiserar sig på olika saker. Olika gods, olika sträckor, olika former av transporter. Det kan vara en svårnavigerad djungel att beställa rätt frakt till ditt gods, och förstå alla villkoren. Därför föreslår vi att skicka paket via Fraktabilligt(LÄNK). Fraktabilligt är ett webbbaserat bokningssystem som innebär en smart lösning. De föreslår det fraktbolag och den fraktlösning som passar dig och dina behov bäst. De har även en smidig webbsida med en ”frågor & svar-avdelning” som besvarar dina vanligaste frågor och där det framgår tydligt att du inte behöver lämna in dina paket. De hämtas istället upp hos dig.

Oavsett hur du väljer att göra föreslår vi att du tar hjälp av proffs för att säkerställa att allt blir rätt. De flesta är väldigt hjälpsamma och guidar dig gärna till rätt lösning.