Volvo Cars får ny ägare

Företaget Volvo Cars i USA har haft ett gäng hektiska år med både toppar och dalar – och nu är företaget i en dal. Detta har gjort att Lex Kerssemakers tar över chefsrollen efter Tony Nicolosi.

När det kommer till att köpa bil är det både utsidan och insidan som räknas, men när en stor koncern försöker sälja bilar i en lågkonjunktur så köper nog ingen en sprillans ny bil i alla fall. Detta är något som företaget Volvo Cars i USA fått erfara eftersom att om man bara blickar tillbaka ett fåtal år så var faktiskt just USA Volvo Cars största marknad, något som inte längre stämmer idag på grund av finanskrisen. Finanskrisen slog nämligen ut hela företagets finansieringsmodell i landet vilket gjort att Volvo under senaste åren haft stora problem sin försäljning på andra sidan atlanten.

Förändringar

I och med att Håkan Samuelsson tillträdde som VD för dryga två år sedan har Volvo Cars lagt fokus på att vända den nedåtgående försäljningstrenden. Till exempel har Samuelsson flertalet gånger uttalat sig om hur utvecklingen måste komma att ändras och har även rört om i grytan och arrangerat flera byten av personer på ledande positioner. Exempelvis för ett år sedan fick Tony Nicolosi tillträda som yttersta ansvarig för all verksamhet i Nordamerika och i samband med detta bytte företaget även reklambyrå i ett stega att hjälpa försäljningen uppåt. Men nu är det då återigen dags för fler förändringar. Tony Nicolosi får kliva åt sidan och iställer kommer alltså Lex Kerssemakers iträda hans roll. Kerssemakers har arbetat inom koncernen i 25 år och är i dagsläget både ansvarig för produktstrategi och ingår i företagets ledningsgrupp. Ytterligare ändring är även att han inte kommer att rapportera till samma person som Nicolosi gjort utan han kommer att rapportera direkt till Håkan Samuelsson (Källa).

Målet med förändringarna

Målet för alla förändringar som Samuelsson inför är att ta Volvo Cars till nivåerna de låg på innan finanskrisen, alltså 100 000 sålda bilar per år i USA – under de senaste åren har man nämligen endast legat på omkring 60 000.